Kulaklık takanlar dikkat!









Kulaklıkla yüksek sesli müzik dinleyenler dikkat!

Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Onur Çelik, kulaklıkla yüksek sesli dinlenen müziğin kulakta kalıcı zararlar oluşturduğunu, çınlamanın bunlardan biri olduğunu söyledi.






Çelik, kulaklıkla uzun süre yüksek sesle müzik dinlemenin kulakta duymayı sağlayan organların tahrip olmasına yolaçtığını ifade etti.Özellikle rock türü müziklerin kulaklıkla yüksek sesle dinlenmemesi gerektiğini vurgulayan Çelik, şöyle konuştu:

"Kulaklıkla yükses seste müzik dinlendiğinde, kulağımız sesin şiddetinin dışında basınca da maruz kaldığından zararlı etki meydana getiriyor. Uzun süre yüksek ses ve basınca maruz kalaınca, iç kulakta duymamızı sağlayan duyu hücreleri tahrip oluyor. İlk hasar geçici, geri dönmesi mümkün düzeyde. Amaiç kulakta oluşan etki çok yüksekse, sık sık tekrarlanıyorsa ve uzun süre devam ediyorsa, oluşan hasarlar kalıcı hale geliyor. Yani meydana gelen işitme kaybı geri döndürülemez bir noktaya ulaşıyor.

Gençler 'kaç senedir yüksek sesle müzik dinliyorum, gayet de iyi duyuyorum' diyorlar ama oluşan zarar kendini bir anda ortaya çıkarmaz. Bunu hemen fark edemeyebilirsiniz, etki daha sonra ortaya çıkabilir. Çınlama da yüksek sesle müzik dinlemenin yarattığı zararlardan biridir. Ve çoğu zaman çınlamalar hastaları rahatsız eder."

Çelik, müzik dinlerken sıkça kulaklık kullanmaktan ve ses seviyesini yüksek tutmaktan kaçınılması gerektiğini söyledi. Kısa süre yüksek sese maruz kalınan geçici işitme kayıplarının tedaviyle giderilebileceğini ifade eden Çelik, şöyle devam etti:

"İşitme kaybı kalıcı hale gelmişse bunu düzelmek için iyileştirici bir tedavi yöntemi malesef yok. İşitme kaybının günlük hayatını engellememesi için bazı önlemler alınabilir, bunun için genellikle işitme cihazları kullanıyoruz. Özellikle gençler kulakla müzik dinlerken sesin şiddetine, kullanılan kulaklıkların kalitesine dikkat edilmesi ve dinleme süresininde iyi ayarlanmış olması gerekir."









CEP TELEFONLARI İÇİN "KABLOLU KULAKLIK" TERCİH EDİN





Kulak için diğer bir tehlikenin de, manyetik alan oluşturan cep telefonları ve bluetooth kulaklıklar olduğuna dikkati çeken Çelik, kullanıcıları bu konuda da uyardı.

Bluetooth kulaklıkların, cep telefonunu manyetik etkisinin uzaklaştırdığı için vatandaşlar tarafından daha güvenli ve zararsız olarak algılandığını kaydeden Çelik, "Bluetooth kulaklıkların çevresinde de manyetik alan oluştuğundan güvenli değil, ideal yöntem kablolu kulaklıkların kullanılmasıdır. Manyetik alan oluşturan cep telefonu ve bluetooth kulaklıklar, kulağa yakın olmamalı" ifadesini kullandı
.




Yorumlar

Yayınlar

PARA KAZANMAK İÇİN İŞ FİKİRLERİ

BAHÇE TASARIMLARI-BAHÇE DÜZENLEMESİ FİKİRLERİ

AYAK MANTARI NASIL GEÇER?

Yeni iş fikirleri

Gluten nedir? zararları nelerdir?

Pedikür yaptıranlar dikkat

HAYVANLAR

Miyop olmak istemiyorsanız bunlara dikkat etmelisiniz